Planera in din nyårsmeny

Nyår är inte jättelångt borta och även om du har fullt upp inför allt med julen, så kan det även vara bra att i god tid planera in en meny för nyår. Det så att du hinner köpa hem alla råvaror för det. Många gillar att göra tre-rätters när det är nyår. En vanlig förrätt är att ha någon form av löjrom. Klicka här för att köpa hem löjrom till nyår. Huvudrätt är inte fel att ha något gott kött, samt sedan en söt och god efterätt. 

Två förslag på förrätter med löjrom

En klassisk förrätt med löjrom, det är så klart Toast Skagen:

Toast Skagen med löjrom på grillat surdegsbröd

Ingredienser

0,5 st röd lök
0,75 kruka(or) färsk dill
240 gram handskalade räkor
4 msk crème fraiche
3 msk majonnäs
1 st citron(er)
3 krm salt
40 gram löjrom
0,25 kruka(or) färsk dill
1 krm svartpeppar
200 gram surdegsbröd
25 gram Mat & Bak smör

Tillagning
1. Skala och finhacka rödlök. Skölj och finhacka dill.
2. Sila av räkorna.
3. Blanda räkor, rödlök, dill, creme fraiche och majonnäs i en bunke. Tillsätt rivet citronskal och ca 1 tsk citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär bort kanterna från 4 brödskivor och skär brödskivorna i trekanter. Stek brödskivorna gyllene på båda sidor i smör i en varm stekpanna.
5. Lägg brödskivorna på fina tallrikar och toppa med skagenröra, löjrom och en dillkvist. Servera den ena brödskivan vid sidan av tillsammans med en citronklyfta.

Något annat som passar bra ihop med löjromen, det är faktiskt västerbottenost:

Förrätt med västerbottenost och löjrom

4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl grovriven vällagrad hårdost

Tillbehör
1 liten rödlök
50 g löjrom eller annan finkornig rom
crème fraiche

1. Sätt ugnen på 100°, gärna varmluft. Rör ihop ägg, grädde och riven ost. Skala och finhacka löken, lägg åt sidan.
2. Häll upp äggblandningen i fyra skålar eller djupa tallrikar. Tillaga i 30–35 minuter. Vicka lite på tallriken, smeten ska gunga lite i mitten men inte vara ogräddad.
3. Låt svalna och lägg sedan på rom, crème fraiche och lök.

14 Dec 2021