Hur mycket kollagen behöver man?

Något som din egen kropp producerar, det är kollagen. Detta ämne eller protein finns lite varstans i kroppen så att den håller sig frisk och huden håller sig stram och slät. Kollagen finns i dina ben, ditt brosk, dina ligament, senor, i håret med mera. 

När man blir äldre, så producerar kroppen allt mindre kollagen. Det kan göra att lederna börjar knaka och att huden får rynkor eller känns mindre elastisk.  En kropp behöver ha runt 2,5 till 20 gram kollagen per dag. Läs mer här om det. 

Vad gör kollagen?

Kollagen används bland annat för att skapa nya celler, vävnade och organ. Sedan så består ju även huden, muskler och vävnader av kollagen. Normalt sett så är detta ett ämne som produceras i kroppen, men det minskar med tiden vi bli äldre. Kollagen gör att du har fastare hud, starkare leder och mår bra. För lite kollagen i kroppen leder till slapp hud, rynkor, svagare muskler, värk i leder med mera.

Hur får man i sig mer kollagen?

Du kan behöva få i dig extra mycket kollagen om din kropp har börjat minska på sin egen produktion. Det finns kollagen i flera olika livsmedel samt att det finns livsmedel som hjälper din kropp att öka kollagenproduktionen. Bland annat kan det vara bra att äta benbuljong, fisk, vitlök, tomat, äggviga, spirulina, bönor, bär med mera.

Ett annat sätt att få i dig mer kollagen är att äta ett kosttillskott med detta ämne. 

28 Dec 2022