Kul fakta om Sverige

Det är inte fel att ha koll på sitt eget land. oavsett om du är född och uppvuxen här eller har kommit hit från ett annat land. Här är lite kul fakta om Sverige.

1. Det svenska passet är ett av de bästa passen i världen

Du kan komma in i 124 länder utan visum om du har ett svenskt pass!

2. Svensk musik är en av landets största exportvaror

Sverige är känt för att producera många världskända popsångare och band. Faktum är att landet är världens tredje största musikexportör. Några av Sveriges mest kända musiker inkluderar ABBA, Robyn, Tove Lo, José González, Swedish House Mafia, Zara Larsson, The Cardigans och Ace of Base.

Sverige är också hem för ett stort antal musikproducenter och låtskrivare. Max Martin och Shellback är två av de största namnen inom musikproduktion. De har arbetat med de största namnen i musikbranschen som Ariana Grande, Britney Spears, Taylor Swift och Ed Sheeran bara för att nämna några.

3. Sverige har dubbelt så många människor som Norge

Sverige är det största landet i den skandinaviska regionen och har en befolkning på cirka 10,3 miljoner människor, vilket är mer än dubbelt så mycket som Norge.

4. Mer än hälften av Sverige är täckt av skog

Skogar täcker ⅔ av landets geografiska område, eller cirka 23 miljoner hektar, ungefär lika stor som Storbritannien. Privatpersoner äger hälften av marken, medan privata företag äger den återstående hälften. Skogsbrukslagen styr dock skogsvården och ser till att träden skyddas och återplanteras efter att de avverkats.

5. Svensk konst finns över hela Stockholms tunnelbanestationer

Världens längsta konsthall finns överallt på Stockholms tunnelbanestationer. Cirka 90 % av tunnelbanan är täckt av mosaiker, målningar, graffiti, skulpturer, installationer och andra konstverk.

6. Sverige är det 6:e äldsta landet i Europa

Sverige är en av världens äldsta suveräna nationer, med en 1 000-årig historia. Detta skandinaviska land är också det åttonde äldsta kungariket på planeten och det grundades av Erik den Segerrike år 970 e.Kr. Sedan 1917 har landet varit en konstitutionell monarki med parlamentarisk demokrati.

2 Mar 2023