Mysig skogstur

Något jag älskar att göra, det är att ta promenader i skogen. Jag gör det alldeles för sällan, men det händer att jag tar med en kikare och en korg och beger mig ut. Korgen är bra att ha, om man springer på svamp. Kikaren är perfekt för att skåda efter djur. Köpte en ny kikare för bara ett kort tag sedan, just för att kunna ta med mig ut. 

Svamp är gott

Jag älskar att plocka svamp och sedan äta den. Dock är jag inte jättebra på alla sorters svamp. Jag har dock en svampbok med mig ut, för att kunna se och jämföra. Dock blir det oftast att jag plockar med mig kantareller och trattisar hem. För att vara på den säkra sidan. 

Tillaga svamp

Med trattkantareller och vanliga kantareller brukar jag antingen smörsteka och äta på macka, eller så gör jag en svampstuvning. Det händer även att jag gör en svamppaj. Tänkte dela med mig av receptet, så att även ni kan testa det!

Svamppaj med mozzarella och mangold

4 portioner


Pajdeg
5 dl vetemjöl
200 g smör
1/2 tsk salt
1/2 dl vatten
1 litet ägg
1/2 tsk ättiksprit (12 %)
Fyllning
1 liter färsk svamp i bitar
smör eller olja till ­stekning
1 lök (gul eller röd), ­hackad
300 g färsk mangold eller spenat
2 dl crème fraiche
3 ägg
1 mozzarellaost (125 g)
7-8 cocktailtomater, ­delade
salt, peppar

Gör så här

Hacka ihop mjöl, smör och salt. Gör en grop i mjöl- och smörhacket. Blanda vatten, ägg och ättika och häll i gropen. Blanda snabbt ihop och låt ligga i kylen minst 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.
Fräs svampen tills vätskan ångat bort, tillsätt smör eller olja. Låt svampen få lite färg, lägg ner löken och låt den bli genomskinlig. Grovhacka mangolden och låt den fräsa med en stund. Ta från värmen. Rör ihop crème fraiche och ägg och rör sedan ihop ­blandningen med svamp och mangold. Smaka av med salt och peppar.
Kavla ut pajdegen och klä en form. Nagga botten och förgrädda i 10 minuter i 225 grader. Sänk värmen till 200 grader. Häll i fyllningen och lägg på skivor av mozzarella och tomathalvor överst. Grädda längst ner i ugnen cirka 30 minuter.

 

22 Aug 2018