Få en bättre tarmflora

Hur vår mage och våra tarmar beror, det har mycket med tarmfloran att göra. Vad man har för tarmflora, det beror en hel del på vad vi äter och inte äter. Det går att göra en tarmanalys, läs mer här, för att få reda på vad du har för tarmflora.  En välfungerande tarm skyddar oss och hjälper kroppen ta upp näring. Ungefär 80 % av vårt immunförsvar utgår från tarm och mage. Därför är det bra att hålla den delen av kroppen "glad". Äter man balanserat får man i sig tillräckligt med näring, vilket ger en balanserad tarm och mage.

Fyra smarta tips

1) Ät rätt mat

Tarmar behöver bland annat frukt, grönsaker, fisk, nötter, hela gryn och fiberrik kost. 

2) Ät fermenterad mat

Bland livsmedel som innehåller mjölksyrabakterier och som våra kroppar mår bra av finns youghurt, kefir och surkål.

3) Var försiktig med antibiotika

Självklart så måste man ibland äta antibiotika vid sjukdom. Men det är inte bra att överanvända det. Det kan påverka mage och tarm väldigt negativt. Både dåliga och goda bakterier dör, vilket ofta ger lös mage och diaréer. 

4) Stressa inte vid måltiderna

Om du bara kastar i dig maten så kommer kroppen att uppfatta födan som något negativt. Sedan blir det även ett sämre näringsupptag på grund av stressen och det gör att kroppen kan inte tillgodogöra sig näringen på bästa sätt.

Sedan finn sdet så klart även andra saker du kan göra för att få en bättre tarmflora. Det finns många bra artiklar på nätet du kan läsa om det. 

 

25 Oct 2019